Åbyhøj vin og æble

 

Gennem flere år havde Åbyhøj sin egen lokale vin, udsendt af Åbyhøj Handelsstands- og Håndværkerforening. Og sit eget forædlede æble.

Åbyhøj vinen

Åbyhøj Vinens 9. udgave for 2007 var en chilensk rødvin. En cabernet sauvignon fra Central Valley. Den udmærker sig ved en kraftig mørk farve, god smag og flot fylde.

Åbyhøj vinens 10. udgave for 2008 var ligeledes en chilensk rødvin. En cabernet sauvignon merlot fra Central Valley

Etiketten havde hvert år et nyt motiv fra det gamle Åbyhøj. 2008-vinen var et motiv fra Aaby Skole  i anledning af skolens 100-års jubilæum i 2009.

Vinen blev dog ikke produceret i Åbyhøj eller omegn. Den blev indkøbt til formålet, og fik sine egne lokale etiketter påsat.

Salget af den oprindelige Åbyhøj-vin stoppede i 2009.

Est! Est!! Est!!!

Est! Est!! Est!!! er navnet på en vin fra Montefiascone i Italien. I året 1110 var biskop Johann Defuk på vej fra Augsburg til Rom, og sendte undervejs sin tjener i forvejen. På porten til værtshuse med god vin skulle han skrive Est! (betyder ‘her’).

Årgang 2007 og 2008

I Montefiascone skrev han tre gange ‘Est!’. Da biskoppen ankom, gav han tjeneren ret i så høj grad, at han blev i byen med den gode vin. Han nåede aldrig frem til Rom, men døde i byen Montefiascone.

Åbyhøj har således også haft sin egen vin – men det var ikke nok til, at biskoppen over Århus Stift har bosat sig i pastoratet.

Aabyæblet

Aabyæblet

Aabyæblet er et æble opkaldt efter Aaby, og stammer fra før 1913. Efter sigende er det gartner Vilhelm Jensen fra gartneriet ‘Belgrano’, der lå på Vibyvej i Åbyhøj, der har forædlet træet.

Aabyæblet er et madæble, der smager lidt af passionsfrugt med vinagtig smag. Træet kan blive stort og er meget hårdfør. Æblet er modent fra sidst i september til slutningen af oktober.