Uglemanden Niels Søren Andresen

 

”Uglemanden” var en kendt profil i det århusianske bybillede i 1950’erne og 1960’erne.

Niels Søren Andresen,
kendt som Uglemanden,
med sine ugler i 1959

Uglemandens navn var Niels Søren Andresen. Han blev født 16. april 1890 i Odder som søn af slagter Karl Kristian August Andresen og Margrete Jensen. Han blev udlært som fotograf hos Andersen i Odder.

Andresen flyttede til Aarhus, hvor han bl.a. boede i Odensegade 6. Han virkede som fotograf, og fotograferede i sine yngre år hver sommer tjenestefolkene på herregården Vilhelmsborg i Beder ved Aarhus. Han drog også i nogle år rundt i Jylland med soldaterne, som han fotograferede, ligesom mange turister i Aarhus er blevet foreviget af Andresen.

Niels Andresen så man ofte gå rundt med en ugle på skulderen i Aarhus gader, især på Frederiksbjerg hvor han boede, deraf kaldenavnet “Uglemanden”.

Den første ugle blev 17 år

Den første ugle fik han i 1933. Den fandt han som hjælpeløse ugleunge i Marselisborgskovene ved Aarhus, og tog den med hjem og plejede den. Men da den blev rask, ville den ikke forlade ham. Den havde han i 17 år. Senere kom andre ugler til, som han havde i kælderen i ejendommen i Odensegade, hvor han boede. Den første ugle – ”Ulle” kaldte han den – opnåede endog at blive æresstudent ved en af jubillefesterne på Aarhus Universitet. Som tegn på sin værdighed bar uglen til sin død en lille studenterhue.

Uglemanden og kongen

Andresen var vellidt rundt om i byen, endog på Hotel Royal var han velkommen med sine ugler. Når han mødte kong Christian X på sine ture i Marselisborgskovene, spurgte kongen venligt til hans ugler. Andresen deltog også i en fjernsynsudsendelse med sine ugler.

Uglemanden Niels Andresen døde i Aarhus i januar 1974, 83 år gammel.

I folkemunde gik der dengang rygter om, at han var uægteskabelig søn af kong Christian X. Hvilket jo ikke harmonerer med, at han var søn af en slagter fra Odder, og at prins Christian kun var 19 år, da Niels Andresen blev født.